2011. április 12., kedd

Almatorta


Egy újabb torta, ezúttal egy almás, isteni finom. Marton Levente receptje átalakítva. Jelentem Mennyei, megéri a pepecselést. A kisült tortát lényegében  az alma tartja össze, de rendesen össze áll.

 
a karamellizált almához:

30 dkg almabefőtt
1 ek vaj
3 dkg cukor
  • 3 ek tejföl
  • 6 dkg cukor
  • 3 zöldalma
  • 1 mk fahéj
  • fél mk szegfűszeg
  • 10 dkg liszt
  • 2 dkg olvasztott vaj
Az almaöntethez:
  1. A birsalmadarabokat leszűrjük, felszeleteljük. Egy sütőbe tehető serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és halványbarnára  karamellizáljuk rajta a cukrot. 
  2. Hozzátesszük a birsszeleteket, és összeforgatjuk, hogy a karamell mindenhol bevonja.
  3. Egyenletesen eloszlatjuk a serpenyőben, majd levesszük a tűzről. A sütőt előmelegítjük.
  4. Gőz felett a tejfölt és a cukrot elektromos habverővel habosra keverjük. Majd levesszük a tűzről, és 2-3 percig verjük, amíg kihűl. 
  5. A lisztet a fahéjjal és a szegfűszeggel átszitáljuk, majd az olvasztott vajjal együtt óvatosan beleforgatjuk a tejfölös habba.
  6. A tésztába keverjük a hámozott, kicsumázott, felkockázott zöldalmákat, és a birsalmára öntjük. A sütőben 30-35 percig sütjük, majd 5-10 percig pihentetjük, és kiborítjuk egy tálra.
  7. Az almalevet felforraljuk, majd a felére főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt, forralunk rajta egyet, majd belekeverjük a vajjal összegyúrt keményítőt. Végül belekeverjük a vaníliás cukrot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése