Ez a család egyik kedvenc levese. Gyakran készül belőle és a két napraszánt adag általában pikk-pakk elfogy.
- 5 dkg margarin
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 3 ek liszt
- 6 db leveskocka
- 2 l víz
- 1 l tej
- 20 dkg trappista sajt (vagy bármi más)
- 20 dkg füstölt sajt
- 2 csokor fodros petrezselyem
- 1-2 ek citromlé
- fél tk őrölt szerecsendió
- 1-2 csipet fehérbors
- 2 l vízbe beledobjuk a 6 db leveskockát. Amikor feloldódtak, hozzáöntjük az 1 l tejet.
- Közben a margarint megolvasztjuk, és puhára pároljuk rajta az apróra vágott hagymát. Majd rászórjuk a lisztet, és néhány percig kevergetjük, de ne hagyjuk, hogy a liszt megpiruljon.
- A hagymás rántást felöntjük a tejes erőleves harmadával, és kézi habverővel simára keverjük, közben jól felforrósítjuk.
- Beledobjuk az összes lereszelt sajtot, és a habverővel tovább kevergetjük, közben fokozatosan felöntjük a maradék lével. (Ha a sajt nagyon összeáll, botmixerrel segíthetünk rajta, de erre általában nincs szükség.)
- Ízlés szerint fűszerezzük a szerecsendióval, a fehérborssal és a citromlével, de egyik ízesítőt se hagyjuk el!
- Végül belekeverjük az apróra vágott petrezselymet, és egy rövidet (de tényleg csak rövidet) forralunk rajta.
- Forrón (ha kedvünk van pirítóssal vagy zsemlekockával) tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése