2011. április 12., kedd

Sajtleves petrezselyemmel

Ez a család egyik kedvenc levese. Gyakran készül belőle és a két napraszánt adag általában pikk-pakk elfogy.
  • 5 dkg margarin
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 3 ek liszt
  • 6 db leveskocka
  • 2 l víz
  • 1 l tej
  • 20 dkg trappista sajt (vagy bármi más)
  • 20 dkg füstölt sajt
  • 2 csokor fodros petrezselyem
  • 1-2 ek citromlé
  • fél tk őrölt szerecsendió
  • 1-2 csipet fehérbors
  1. 2 l vízbe beledobjuk a 6 db leveskockát. Amikor feloldódtak, hozzáöntjük az 1 l tejet.
  2. Közben a margarint megolvasztjuk, és puhára pároljuk rajta az apróra vágott hagymát. Majd rászórjuk a lisztet, és néhány percig kevergetjük, de ne hagyjuk, hogy a liszt megpiruljon.
  3. A hagymás rántást felöntjük a tejes erőleves harmadával, és kézi habverővel simára keverjük, közben jól felforrósítjuk.
  4. Beledobjuk az összes lereszelt sajtot, és a habverővel tovább kevergetjük, közben fokozatosan felöntjük a maradék lével. (Ha a sajt nagyon összeáll, botmixerrel segíthetünk rajta, de erre általában nincs szükség.)
  5. Ízlés szerint fűszerezzük a szerecsendióval, a fehérborssal és a citromlével, de egyik ízesítőt se hagyjuk el!
  6. Végül belekeverjük az apróra vágott petrezselymet, és egy rövidet (de tényleg csak rövidet) forralunk rajta.
  7. Forrón (ha kedvünk van pirítóssal vagy zsemlekockával) tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése